Historie

1949
Frem fra begyndelsen
Sodavand siden 1949

Mineralvandsfabrikken Frem A/S blev grundlagt i 1949 af Farfar, Egon Adelhardt Nielsen. Han havde arbejdet på et sodavandstapperi ved Hadsund, og fik lyst til at starte sit eget. Derfor læssede familien deres beskedne ejendele, samt nogle kasserede sodavandsmaskiner i en jernbanevogn og satte kursen mod Ribe, den største by i Jylland uden en sodavandsfabrik. Her reparerede Farfar de brugte maskiner, som blev stillet op i en baggård, i Ribes indre by. Frem sodavanden var født og blev hurtigt populær i lokalområdet.

Alle på stribe
drikker Frem fra Ribe

Frem er især kendt for sit slogan "Alle på Stribe, drikker Frem fra Ribe". Dette slogan fandt familien Adelhardts, onkel Orla fra København på, i en festlig sammenhæng. Onkel Orla var reklamemand og kom derfor også med flere forslag, bla. "I Ribe skal man ikke gå over åen efter vand, her er der Frem til alle mand".

1952
September tradition
Æbler bliver til most

Fra begyndelsen var det kun sodavand som Frem producerede, men da år 1952 var et fantastisk æbleår, opfordrede Farfar alle lokale ripensere til at komme med deres nedfaldne æbler, og så kvitterede han med frisklavet most. Det førte til en september-tradition, hvor mange lokale stod i kø med deres æblefyldte kurve.

1960
Ny fabrik
Mosteriet tog til

Mosteriet tog til og det samme gjorde forretningen, så Farfar byggede den nye fabrik med tilhørende mosteri på Hundegade 4, hvor produktionen stadig ligger i dag. Fabrikken blev dengang arkitekttegnet efter tidens bedste ide. Det var også på dette tidspunkt at Farfar købte to nye lastbiler, så Frem kunne køre varer direkte ud til kunderne, uden om depoterne.

1978
Fabrikken går i arv
Frem fortsætter i familien

I 1978 overtager Egon og Palle Adelhardt Mineralvandsfabrikken Frem A/S efter deres far. Gennem årene har man kunnet købe Frems produkter i mange forskellige flasker, bl.a. havde 1 l. glasflasken en overgang sin storhedstid. I dag sælges produkterne dog udelukkende i 25 cl. glasflasker og i 50 cl og 150 cl. plastflasker.

2008
Frem udvider
Nyt stort lager og administration

Grundet stor efterspørgsel af Frems produkter, blev bygningerne i Hundegade, for trængte og det var derfor nødvendigt for Frem at udvide. Derfor flyttede lageret og administrationen i februar 2008 ud i helt nye bygninger i Ribe Nord, mens produktionen stadig har til huse i Hundegade, tæt på åen og domkirken i Ribes indre by.

2011
Egon går på pension
Frem får ny direktør

I efteråret 2011 vælger Egon Adelhardt at gå på pension og daværende salgschef, Kristian Olesen, bliver dermed Frem's nye administrerende direktør, men familien Adelhardt har stadig et nært forhold til virksomheden.

2013
Smagen af sommer
Ribe Sodavand

I februar 2013 blev Frems meget populærere økologiske sodavand, Ribe Vand, produceret for første gang. I dag laves sodavanden i fire smagsvarianter, hyldeblomst, rabarber, appelsin og lemon, og alle varianter har en smag man oftest forbinder med "sol og sommer". Ribe har Nationalpark Vadehavet som nabo, og Frem vil gerne med sine Ribe Vand, sprede budskabet omkring dette unikke sted, hvor et helt særligt dyreliv udfolder sig og samtidig give dig garanti for, at sodavanden er uden kunstig farve, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler.

2016
To familieejede virksomheder smelter sammen
Bryggeriet Fuglsang overtager Frem

Danmarks ældste familieejede og -drevne bryggeri, overtog i november Mineralvandsfabrikken Frem i Ribe. Overtagelsen betyder at der inden for en årrække bliver bygget et nyt tapperi i Haderslev, til fremstilling af både øl og sodavand og at Frems moderne lager og distributionscenter i Ribe fremover vil sørge for den samlede logistik for bryggeri og mineralvandsfabrik.